Jak vybrat správnou kávu?

Tohle je jeden z nejčastějších dotazů v naší provozovně.

Důležitá kritéria při výběru kávy, na která se Vás náš zaškolený personál v naší provozovně bude ptát jsou – jakou očekávám chuť, čerstvost a v poslední řadě jakým způsobem si tento nápoj připravuji.

Kávu si vybíráme a necháváme pražit v lokální pražírně v ČR, se kterou spolupracujeme již osmý rok. Káva se praží převážně na střední stupeň, tedy City plus, některé jsou praženy o něco světleji. V současné době máme v nabídce přes třicet druhů káv z různých koutů celého světa. Výběr je opravdu rozsáhlý, aby si u nás mohl vybrat každý.


Nabídka obsahuje:
  • robusty, které mají vyšší obsah kofeinu (Uganda, Indie)směs 100% arabiky a robusty pro dosažení větší krémy (Riko)směsi 100% arabik (Delux, Kler)jednodruhové 100% arabiky (všechny ostatní kávy)

Když si nevíte rady nebo jste začátečník a učíte se poznávat chutě, může být pro Vás nejlepší volbou naše vyvážená chuť směsi Delux nebo Kler. Dále řadíme kávy do dvou kategorií, a to s přívlastkem čokolády nebo s vyšší aciditou, neboli kyselostí. Takové kávy mají vyšší obsah ovocité složky, nebo jsou praženy světleji, což tento přívlastek podtrhne. Takto pražené kávy jsou vhodné převážně pro přípravu filtrované kávy nebo způsobem french press.

Při přípravě espressa máte neomezené možnosti výběru kávy bez ohledu na pražení a můžete libovolně zkoušet rozmanité chutě.

Kávu pražíme a distribuujeme každý týden což zaručuje vždy její čerstvost.

Pokud budete chtít kávu mletou, zvolte v objednávce způsob přípravy (mocca konvička, french press nebo filtr) a my ji takto připravíme těsně před odesláním v uzavíratelném sáčku se zipem.

Tip na závěr – když budete vybírat na našem e-shopu, dejte na svou intuici, nebojte se zkoušet, experimentovat s přípravou a najděte tak svou kávu, která Vám bude nejvíce vyhovovat.

Faktory ovlivňující výslednou chuť kávy

1. Nadmořská výška

Káva typu arabica roste ve vyšších nadmořských výškách 1200 až 6300m.n m a preferuje chladnější klima. Robusta dává přednost nižším nadmořským výškám 600 až 1200m.n.m a teplejšímu podnebí. Obecně platí, že káva vypěstovaná ve vyšších nadmořských výškách bude mít lepší chuť a plné aroma.


2. Metoda zpracování kávové třešně neboli bobule

Suché (natural) – po sběru se kávové třešně suší na hliněné nebo betonové podlaze za průběžného obracení. Po usušení se slupka s dužinou mechanicky odstraní. Káva je sladší s výrazným aroma, ke kterému dochází díky přechodu cukru ze slupky a dužiny do zrna během sušení.
Mokré zpracování (washed) – nejprve se strojově odstraní slupka a část dužiny, následně se zrno promývá a fermentuje ve fermentační nádobě, kde dojde k odstranění poslední částí dužiny přilepené k zrnu, znovu se promývá a následně suší. Takto zpracovaná káva má čistou jemnou chuť a vynikne její původ.
Honey metoda – kombinace obou předešlých metod. Slupka s částí dužiny se mechanicky odstraní a poté se zrno suší. Získá nasládlou medovou chuť.


3. Pražení kávy – má velmi zásadní vliv na chuť kávy.

Obecně platí čím světleji, tím více vyniknou ovocité tóny, s vyšším pražením dosahuje vyšší stupeň hořkosti.


4. Samotná extrakce – také velmi ovlivňuje chuť samotného espressa.

Tady záleží na schopnosti každého baristy najít ideální poměr mezi hrubostí mletí a gramáží jednotlivého druhu kávy tak, aby nateklo do šálku ideálně 30ml espressa během 21 až 25 vteřin.


5. Teplota vody

Pro přípravu espressa je ideální teplota mezi 88 až 94 stupních Celsia. Vyšší teplota je vhodná u hořkých druhů káv, menší pak u káv s vyšší aciditou.


6. Čerstvost a skladování

Čerstvost určuje doba pražení a způsob skladování. Krátce po upražení obsahují zrna neuvolněný oxid uhličitý, což působí na chuti rušivě až štiplavě, proto je vhodné ji nechat tzv. vydýchat 5-7 dní. Během té doby oxid uhličitý přirozeně vyprchá.
Kávu nejlépe skladujeme na tmavém, suchém místě při pokojové teplotě při zamezení přístulu vzduchu.


7. Kvalita voda

V kavárnách se používají různé filtry a změkčovače vody což má také vliv na výslednou chuť kávy.


8. Čistota kávovaru

Oleje obsažené v kávových zrnech vytváří během přípravy kávy mastný, špinavý film a mnohdy ani zákazník nepostřehne, že konzumuje kontaminovanou kávu. Její chuť může být hořká až štiplavá. Proto je nutné kávovar denně řádně čistit.


9. Jiné druhy přípravy než v jako espesso v kavárně

Tady doporučujeme zkoušet, neboť jedině tak si každý najde svůj neoblíbenější šálek kávy. Můžete vyzkoušet jak jednotlivé druhy 100% arabic chutnají například v mokka konvičce, přípravě french press, aeropress či drip.

Přejeme krásné chvíle s oblíbenou kávou.

Zajímavosti ze světa kávy

Slovo káva je odvozeno od arabského slova ,,gahvah,, což znamená vzrušení a sílu. Tímto pojmenováním byly označovány i jiné nápoje jako např.víno, takže se dodnes říká kávě arabské víno.Za pravlast kávy je považována Ethiopie (africký roh), kde se podle legendy Kaldiů zrodila káva. Další prvenství si drží Jemen. Obě země jsou jediným místem na světě, kde kávovníky rostou v přirozeném prostředí.Prvními obchodníky s kávou byli Arabové, kteří kávová zrna prodávali vařená, aby nebylo možné ji pěstovat na jiných místech světa . Za porušení této úmluvy byly tvrdé tresty.Mezi nejdražší a také nejvíce proslavenou kavárnu patří Caffe Florian na náměstí sv.Marka v Benátkách. Funguje bez přerušení provozu více jak 290 let. Scházeli se zde takový velikáni jako Casanova, lord Byron, J.W.Goethe, Monet a jiní.Víte, že Honoré de Balzac pil až 60 šálků kávy denně?Statistiky uvádí, že na světě se vypije ročně průměrně 400 miliard šálků kávy.Svět kávy zaměstnává 25 miliónů lidí.